Hoe is Biltong ontstaan en waar komt het vandaan?
Biltong is ontstaan in Zuid-Afrika, en het komt van het woord “bil” komt van het gedeelte van het beest dat wordt gebruikt: de bil. En “tong”, wat “strook” of “reep” betekent. Het werd oorspronkelijk bedacht door de inheemse bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika om vlees te conserveren door middel van drogen.
De specerijen kwamen waarschijnlijk later met de kolonisten mee van hun verre reizen in de 17de en 18de eeuw. Ondanks dat azijn al meer dan 3000 jaar geleden door de Egyptenaren werd gemaakt. Werd het waarschijnlijk pas bij de bereiding van biltong gebruikt met de komst van de kolonisten.
Het vlees werd eerst gesneden in lange, dunne stroken en vervolgens gemarineerd in een mengsel van azijn, zout, specerijen (zoals koriander en zwarte peper) en soms suiker. Daarna werd het vlees gedroogd, meestal in de zon of in een goed geventileerde ruimte.
Het proces van het maken van biltong verschilt met dat van jerky, dat meer op roken of het gebruik van hitte draait. Biltong wordt niet verhit, maar gedroogd, waardoor de smaak sterker en rijker is.
Het is vandaag de dag vooral een snack die enorm populair is in Zuid-Afrika, maar ook steeds meer internationale bekendheid krijgt door zijn unieke smaak en als gezonde snack.
Omdat het zo oud is, is het ontstaan van biltong natuurlijk niet vanaf het begin gedocumenteerd. Maar tegenwoordig kan je er online genoeg over vinden en mee discussiëren. Kijk bijvoorbeeld op Wikipedia of Facebook.
Vergeet niet nog even je biltong te bestellen 😉