Recept: Indiase Mango 🄭 Chutney

Deze mango Chutney is mijn favoriete chutney om te maken en natuurlijk vooral om te eten.

Deze chutney heeft een lekkere zoete, frisse en pittige smaak. Gaat niet alleen perfect bij alle typische gerechten waarbij een chutney hoort. Maar ook erg lekker als dip voor je biltong!

Gouden tip: Gebruik groene (nog niet rijpe) mango’s.

Het duurt misschien even om te maken maar het is zeker de moeite waard. Helemaal als je van pittig en fruit houdt.

Indian Mango Chutney. Great for dipping your biltong
Eerst maar even de ingrediƫnten:
  • 14Ā gĀ zonnebloem olie
  • 4Ā gĀ verse gember, fijn gesneden
  • 2  teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1Ā rode chilipeper (rawit peper i.p.v. chilipeper als je het pittiger wilt maken), gesneden (wil je het juist minder heet: verwijder de zaadjes en membraan)
  • 9 g hele nigella zaadjes
  • 2 g gemalen koriander
  • 1 g gemalen komijn
  • 0.5Ā gĀ  kurkuma
  • 0.5Ā gĀ gemalen kardemom
  • 0.5Ā gĀ gemalen kruidnagel
  • 0.5 g gemalen kaneel
  • 1.5Ā gĀ zout
  • 5Ā grote mango’sĀ (ongeveer 300 gram per stuk), geschild en in blokjes gesneden (eventueel 1500 gram bevroren mango als je geen verse kan krijgen)
  • 400Ā gĀ kristal suiker
  • 237 ml witte (natuur) azijn
Instructies
  1. Verhit de olie op middelhoog vuur in een middelgrote pan. Sauteer de gember, knoflook en rode pepers ƩƩn minuut. Voeg de specerijen toe en bak nog een minuut. Voeg de in blokjes gesneden mango’s, suiker, zout en azijn toe en roer alles goed door elkaar. Breng het geheel snel aan de kook en zet het laag. Laat 1 uur zachtjes koken. Haal van het vuur en laat afkoelen. Als je liever kleinere stukjes hebt, gebruik dan een aardappelstamper om het mengsel tot de gewenste consistentie te pureren.
  2. Om te bewaren is chutney een tijdje houdbaar vanwege het hoge zuurgehalte. Een voorzichtige schatting is tot 2 maanden in de koelkast (in een afgesloten pot) of enkele maanden in de vriezer. Voor het beste resultaat laat je de chutney een paar dagen staan voordat je hem gebruikt, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen en zachter worden.

Instructies voor het bewaren (voor een nog langere houdbaarheid): Giet het hete mengsel direct in gesteriliseerde potten, laat het 24 uur ongestoord staan en bewaar dan op een donkere, koele plaats. Ten minste een jaar houdbaar.